Spåravgift

Vuxna:80 kr
Ungdomar till och med det år de fyller 19 år:Gratis

Spåravgiften betalas till swishnummer 123 262 62 08, ange ”spåravgift”, till funktionär på plats alternativt i ”sparbössan” vid spåret.

Varför kostar det att åka skidor vid Karlsnäs skidarena?

I Sydsverige är det ofta snöfattiga vintrar och för en klubb med längdåkning på programmet är det svårt att bedriva skidverksamhet. 2004 investerade därför Ronneby OK, som driver verksamheten på Karlsnäs, i en konstsnöanläggning bestående av bland annat sju snökanoner och tusen meter nedgrävda rör för vardera luft och vatten. Denna investering finansierades genom massor av eget ideellt arbete, EU-bidrag, kommunala och statliga bidrag samt stöd från cirka 30 företag varav många fortfarande är våra samarbetspartner.

Under årens lopp har Ronneby OK satsat på att vidareutveckla anläggningen

Genomförda kompletteringar 2015-2016

  • En ny elkompressor (En GA75 75kW, 12,7 m3/min).
  • Till denna har byggts en helt ny byggnad.
  • Två nya sjumeters snölansar av märke Nessy har köpts in. Dessa har en helt annan konstruktion med mycket lägre luftförbrukning och trots det bättre prestanda i marginaltemperatur (den temperatur där det börjar komma snö).
  • El-abonnemanget har säkrats upp till 160-400 ampere.
  • Eget arbete, ideell arbetstid: 929 timmar, för byggnation och el-installationer som inte Eon gjort.
  • Total investering 2016: 650 000 kr samt ideellt arbete. Finansiering: Bidrag 160 000 kr av Ronneby kommun och 160 000 kr via Idrottslyftet samt 330000 kr egna medel.

Genomförda kompletteringar 2017

  • Inköp av begagnad Skjeldalsfräs (25 000 kr). Totalrenovering och målning av denna.
  • Breddning av spåret på flera ställen.
  • Ny transportväg gjord för utkörning av snö.
  • Total investering 2016: 75 000 kr samt ideellt arbete. Finansiering: egna medel.

Genomförda kompletteringar 2018

  • En ny 75kW högtryckspump med kapacitet 80 m3/h och cirka 25 bar. 45 procents kapacitetsökning jämfört med tidigare som klarade 55 m3/h.
  • En ny slädmonterad snölans av märket Nessy har köpts in. Denna har lite bredare sprutbild än våra äldre slädmonterade lansar, men med 75 procent lägre luftförbrukning och bättre prestanda i marginaltemperatur (den temperatur där det börjar komma snö).
  • Total investering 2018: 290 000 kr samt ideellt arbete.
    Finansiering: Bidrag 100 000 kr av Ronneby kommun och 190 000 kr egna medel.

Genomförda kompletteringar 2019

  • Förlängning av konstsnöspåret till maximalt 2 500 meter.
  • Utdikning av konstsnöspåret.
  • En ny slädmonterad snölans av märket Nessy har köpts in. Samma sprutbild som våra äldre slädmonterade lansar, men med 75 procent lägre luftförbrukning.
  • En ny elvameters snölans av märket Nessy har köpts in.
  • Total investering 2019: 170 000 kr samt ideellt arbete. Finansiering: Bidrag 80 000 kr av Ronneby kommun och 90 000 kr egna medel.

Genomförda kompletteringar 2021 till 2024

  • Ronneby kommun gjorde inför 2021 en mycket välkommen ekonomisk satsning på Karlsnäs skidarena och gav ett investeringsbidrag på
    2 500 000 kr för att kunna vidareutveckla anläggningen. Detta, ett bidrag från Riksidrottsförbundet samt egna medel användes de följande åren till detta:
  • 2021: Systemet med nedgrävda rör för luft och vatten förlängdes med cirka 200 meter vardera samt antal uttagspunkter ökades från 15 till 22. En ny lågtryckspump installerades i ån samt två nya snölansar köptes in. Ny väderstation installerades och nytt elektroniskt tidtagningssystem köptes in.
  • 2023: Vi köpte ytterligare en snölans. 
  • 2024: Ett pistmaskinsgarage byggdes och en begagnad pistmaskin köptes in. Belysningen på elljusspåret byttes ut till led-belysning. 2,2 miljoner kr.

Snötillverkning

För att kunna tillverka konstsnö krävs till en början att temperaturen är under minus två till tre våtgrader (wetbulb, en kombination av lufttemperatur och luftfuktighet), men helst minus fem våtgrader. För att spruta snö krävs det två till tre personer per skift som bland annat hjälps åt med att förflytta de slädmonterade lansarna så att snön fördelas på ett bra sätt. Skiften bemannas av klubbmedlemmar i Ronneby orienteringsklubb och eftersom det oftast är kallast på natten innebär det även många timmars nattarbete (totalt cirka 500). Ju lägre temperaturen är desto fortare går det att få ihop tillräckligt med snö.

Att spruta snö är dock bara en del i arbetet med att skapa skidspår. Efter det att detta är gjort påbörjas arbetet med att köra ut snö med pistmaskin, hjullastare och grävmaskin där det behövs.

När allt är utkört påbörjas fräsningen av spåret som är till för att luckra upp den hårda konstsnön och få en jämn och fin yta. Detta görs med pistmaskin eller traktorfräs eller skoter med sladd.

När allt är klart finns en hård cirka 50 centimeter tjock konstsnöbädd som tål värme mycket bra och det kommer att vara åkbart länge om vädret tillåter.

Däremot tål inte spåren att man går i dem, de är enbart till för skidåkning!

Förutom konstsnöspåret (2 500 meter) kör vi upp spår på de övriga rundorna också när det har kommit tillräckligt med natursnö. Detta görs ofta flera gånger per vecka vid behov.

Vad kostar allt detta?

För att driva all utrustning under snötillverkningen går det åt en stor mängd el. Kostnaden för denna hamnar runt
100 000 till 160 000 kr per år, beroende på kyla och under hur lång tid som vi kan tillverka snö.

Maskinkostnaden för behandling av snön är cirka 100 000 kr.

Skötsel av spåren, dra nya spår med mera kräver också en hel del. Sammanlagt kostar det oss cirka 300 000 kr varje år plus ungefär tusen timmar ideellt arbete dag som natt.

Hur finansierar vi då detta?

Fram till 2021 har vi inte fått något driftsbidrag från Ronneby kommun för konstsnöspåret. För åren 2021 till 2025 har vi däremot fått ett engångsbelopp på 500 000 kr, det vill säga 100 000 kr per år för att täcka våra kostnader så att vi förhoppningsvis inte längre går back på konstsnöspåret likt tidigare år. Detta är en tillfällig lösning då målbilden från Ronneby OK och Ronneby kommun är att därefter få till en lösning med ett riktigt driftsbidrag.

Sedan tidigare har vi fått ett generellt bidrag till skötsel av spåren sommartid, elkostnader de nio månader det inte finns skidspår samt visst underhåll av belysning. För tillfället uppgår detta generella sommarbidrag till 75 000 kr.
För att finansiera resterande del av kostnaderna vi har för konstsnöspåret tar vi ut en spåravgift på 80 kr per dag för alla vuxna. Man kan även välja att betala ett årskort för 700 kr. Tillsammans med det tillfälliga driftsbidraget från Ronneby kommun räcker detta förhoppningsvis till att täcka de kostnader som Ronneby OK har för att förse våra egna medlemmar och allmänheten med skidspår på Karlsnäs.

Skiduthyrning

Som service till alla dem som inte har egna skidor har vi införskaffat ett antal paket som finns för uthyrning. För vuxna kostar detta 180 kr och då ingår spåravgiften på 80 kr. Ungdomar betalar endast 50 kr.

Ska du köpa skidor får du räkna med cirka 2 000 kr för ett hyfsat paket med skidor, stavar och skidskor. Siktar du mot Vasaloppet blir kostnaden minst den dubbla.

Utan mångas ideella arbete och din spåravgift skulle inte dessa fina spår finnas och ingen möjlighet för ungdomar att prova på längdåkning!